Skip to content

Hur startar man ett företag?

Att driva ett företag är faktiskt enklare än någonsin idag. Detta beror främst på faktureringstjänster som kan hjälpa till med bokföring och redovisning, men även indrivning av skulder. Det viktigaste är egentligen att du har en god affärsplan, en bra produkt eller tjänst, samt eventuell finansiering inför din nya verksamhet.

Hela processen förklarad

Det första du behöver göra är att bestämma dig för vad du vill sälja eller producera. Här ingår en affärsplan, vision och mål för företaget – men även var du vill att verksamheten ska befinna sig. Efter detta bör du även tänka på personliga förutsättningar och ekonomi, men också om du har några kunskaper som gör att du sticker ut jämfört med eventuella konkurrenter.

När du är klar med detta är det dags att gå vidare till valet av bolagsform. Ett bra alternativ för egenföretagande är att starta enskild firma, särskilt då det inte kräver något startkapital. Du behöver endast bli godkänd för en F-skattsedel via Bolagsverket, samma plats där du anmäler dig för momsredovisning, eller kompletterande underlag. Det går också att skippa bolagsformen genom att anlita en faktureringstjänst. Just nu ser det dessutom ljust ut för egenföretagande, trots stigande priser och inflation.

Marknadsföring

Förutom verksamhetsplanen behövs även marknadsföring så att du når ut till dina kunder. Ska det ske via fysisk reklam eller nätbaserad sökmotoroptimering? Det kan även vara så att du väljer att använda betalda annonser.

Prissättning

Hur du ska ta betalt är också en viktig punkt. Ska det ske via annonser eller samarbeten med andra företag ? Eller kanske via affiliate länkar? Du bör även bestämma dig för en kostnad som är konkurrenskraftig, samtidigt som du räknar ut hur mycket vinst du kan generera.

Ekonomi

Administration, redovisning och bokföring är en bisyssla i sig. En del lämnar över detta till en revisor, däremot tillkommer det extra kostnader. Här kan det även bli tal om ett företagslån om syftet är att producera något, eller komma igång med en startup. Vissa väljer även att investera själv i sitt företag med sparat kapital.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *